Rólunk

2011-től, mint kistermelő kezdtem meg tevékenységemet Mónosbélben SOMA SONKA név alatt. Az idei évben a kistermelői tevékenységemet családi gazdasággá bővítjük. A Mónosbél az általunk kiválasztott település a Bükk hegység lábánál található Eger és Szilvásvárad között.
A bükki levegőn érlelt hústermékeinket a saját állományból, szabadtartásban nevelkedő hússertés és mangalica „részeiből” állítjuk elő. Az állomány az 5500 m2-es gazdasági telek végében található.
A tavalyi év második felében egy régebbi ismeretségből és a település tradíciójából eredően a SOMA SONKA és a szomszédos BÜKKI SAJT Manufaktúra a területüket MALMOS TANYA közös néven jelenítik meg.



Mónosbél

A Bükk hegység Dny-i lejtőjén a Mónos patak két oldalán helyezkedik el egyedi természeti környezetben.  A területen tűzköves mészkő található bővizű forrásokkal. A térséget ezek a források látják el ivóvízzel. A faluban korábban 9-11 házi malom működött. A település korábbi neve Malmosbél, majd később Mónosbél lett.



Tartási hely

A Bükki Nemzeti Park határán helyezkedik el. 280-290 m magasan a tenger szintjétől, a Bélkő nyugati lábánál. A Dél-Alpok mikroklímájával megegyező terület, melyen karszt „vízerek” találhatóak. A mikroklíma pozitívan befolyásolja az állatok növekedését és a húsuk biológiai összetételét. Ugyancsak az alapanyag értékét növeli, hogy a hizlalás gabonával (búza, kukorica, árpa, tritikálé) és a szomszédos sajtfeldolgozó melléktermékével, savóval történik.



Húsfeldolgozó

A falu közepén az Arany János utca 10. szám alatt található. Itt készítjük termékeinket. A feldolgozó az alábbi részekből áll: feldolgozó, sózó-szikkasztó,hűtő kamra, tufakő érlelő pince, csomagoló, borospince, fedett kóstoló helység kb. 30-40 fő részére. A telken kapott helyett a termékek füstölésére alkalmas „hidegfüstölő”.



Pihenőház-terasz

A húsfeldolgozó és érlelő pince mintegy 147 m2 területére ráépítésre került egy 77 m2-es pihenőház (gerenda boronaház) és egy 70 m2-es részben fedet terasz beépített látványkonyhával és egy kiszolgáló pulttal. Itt további lehetőség nyílik előre bejelentkezett csoportok fogadására és vendéglátására. Kivételt képez ez alól az eseménynaptárban szereplő időpontok, amikor nyílt gasztronómiai napokat tartunk.